Szybkie śniadanie to, w dobie permanentnego braku czasu, świetne rozwiązanie dla osób dbających o swoje zdrowie. Sprawdź w jaki sposób możesz przygotować pyszny, zdrowy i szybki posiłek dla siebie i swoich najbliższych!

Omlet

Składniki:

  • 1 papryka,omlet
  • 1 całe jajko i 2 białka z jajek,
  • przyprawy według gustu, np: sól, zioła prowansalskie,
  • 1 biała cebula,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • łyżka serka wiejskiego.

Przygotowanie:

  • Paprykę i cebulę posiekać, następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię, podlać wodą i doprawić do smaku.
  • Warzywa dusić kilka minut pod przykryciem.
  • W czasie duszenia warzyw można wymieszać jajko z białkiem. Taką masę należy doprawić solą i ziołami.
  • Gdy warzywa zmiękną, należy wlać jajko na patelnię.
  • Dorzucić pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe.
  • Gdy jajko się zetnie, na wierzchu omleta można położyć niewielką ilość serka wiejskiego.

Pasta jajeczno – rybna

Składniki:

  • 1 jajko na twardo,
  • przyprawy do smaku,pasta
  • 2-3 kromki chleba razowego,
  • 1 ogórek kiszony,
  • pół papryki,
  • kawałek ryby wędzonej,
  • jogurt naturalny.

Przygotowanie:

  • Posiekaną rybę i jajko należy wymieszać z 2-3 łyżeczkami jogurtu naturalnego.
  • Otrzymana pastę doprawić i posmarować nią kromki chleba.
  • Tak otrzymana kanapkę można zagryzać papryką i ogórkiem.

Koktajl owocowy

Składniki:

  • połówka pomarańczy,koktajl
  • połówka banana,
  • pół małego jogurtu naturalnego,
  • 3-4 łyżki płatków owsianych,
  • garść rodzynek,
  • połówka kiwi,
  • połówka gruszki.

Przygotowanie:

  • Po zmiksowaniu wszystkich powyższych składników, koktajl jest gotowy do spożycia.

Kanapki z twarożkiem

Składniki:

  • ser biały,twarożek
  • ulubione warzywa,
  • jogurt naturalny,
  • chleb razowy,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • Ser biały należy wymieszać z jogurtem w dogodnych proporcjach.
  • Posiekane warzywa i przyprawy dodaj do „papki” serowo – jogurtowej.
  • Twarożek można rozsmarować na kromkach chleba.

Kasza manna z owocami

Składniki:

 

  • kasza manna,kasza manna owoce
  • ulubione owoce i/lub bakalie,
  • mleko (maks. 2%),
  • odrobina miodu i/lub dżemu do smaku.

Przygotowanie:

  • Zagotuj mleko.
  • Do gotującego się mleka wsyp, według preferencji, odpowiednią ilość kaszy manny.
  • Po wsypaniu kaszy, gotuj całość 2-4 minuty.
  • Po przelaniu do miseczki, do kaszy dodaj owoce, bakalie.

A czy Ty masz jakieś sposoby na szybkie śniadanie? Podziel się w komentarzu.

Smacznego!

2 komentarze

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany