Świetnymi sposobami na walkę z jesienno – zimowymi infekcjami są m.in. kuracje zawierające sporą dawkę witaminy C oraz czosnku. Jeżeli komuś przeszkadza specyficzny smak czosnku, może spróbować czegoś łagodniejszego, ale jednocześnie skutecznego i co najważniejsze – naturalnego. Syrop z cebuli, bo o nim mowa, używany jest od pokoleń jako wyjątkowa mikstura wspomagająca ludzką odporność.

Syrop z cebuli od dawien dawna stosowany jest w domach Polaków jako remedium na wiele przypadłości związanych z brakiem odporności. W wielu przypadkach warto, przed sięgnięciem po antybiotyki, spróbować metod naturalnych, a syrop z cebuli, dla dzieci w szczególności, może okazać się wystarczający do zwalczenia infekcji w jej początkowym stadium.

Syrop z cebuli – właściwości

Nie od dziś wiadomo, że cebula jest bogata w mnóstwo cennych dla naszego organizmu składników. Zaliczyć do nich można m.in.:

  • witaminy: A, B1, B2, PP, C,syrop z cebuli
  • fitoncydy,
  • związki siarki,
  • glukokininy,
  • glikozyty,
  • pektynę,
  • kwas foliowy,
  • jod, błonnik pokarmowy,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor.

Cebula poprawia trawienie, pomaga obniżyć ciśnienie, poziom cukru oraz cholesterolu. Syrop z cebuli to bardzo dobry medykament, która wspiera walkę z anemią (głównie dzięki wysokiej zawartości żelaza). Zawał serca, choroby pęcherza i dróg moczowych to kolejne schorzenie, na które leczniczo działa wspomniany już syrop z cebuli. Właściwości tego naturalnego rozwiązania najlepiej widać jednak, gdy pojawiają się takie objawy, jak: kaszel, ból gardła lub gorączka.

Przepis na syrop z cebuli

Syrop na przeziębienie, bo tak często popularnie nazywany jest syrop z cebuli, jest niezwykle prosty
w przygotowaniu. Sposobów jest kilka. Rozgrzewający syrop można przygotować mając w kuchni: 2-3 duże cebule, cytrynę oraz miód (jak widzicie – sama natura!). Sok z cytryny należy wymieszać z kilkoma łyżkami miodu. Powstałą w ten sposób cieczą należy następnie zalać drobno posiekane cebule. Aby składniki dokładnie się zmieszały, wystarczy odstawić całość na około dobę. Gdy czujesz, że zbliża się przeziębienie, przygotowany przez siebie syrop możesz pić osobno lub dodawać np. do herbaty.

Dla wszystkich, którzy chcą sami zrobić syrop z cebuli, przepis zamieszczony poniżej również powinien być bardzo pomocny.

4 Responses

  1. Aga

    Moje dzieci mają 8 i 12 lat od roczku zaczełam im podawać syrop z cebuli oraz miód z czoskiem na przeziębienie moje dszieci mówią na to kwasiulec ale smaczny i dziwne bo uwielbiają syrop z cebuli i kwasiulca.

    Odpowiedz
  2. Bogusia

    A mam pytanie! Tak przygotowany syrop, zamknięty w szklanym pojemniku jak długo moze stać? Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany