Jarzębina to ozdobne drzewo, które jesienią nietrudno zauważyć. Rośnie bowiem w lasach, parkach, a także wzdłuż ulic. Z jej owoców można wykonać nalewkę, znaną potocznie„jarzębinówką”. Czy wiesz, że ma ona, oprócz wyjątkowych walorów smakowych, również właściwości lecznicze?

Nalewkę z jarzębiny przygotowuje się z dojrzałych owoców, zatem najlepszym czasem na jej wykonanie jest późna jesień. Nietrudno ją zrobić, a jej wyjątkowy smak jest uwielbiany przez wielu.

Jarzębinówka – przepis
jarzębinówka

Do przygotowania jarzębinówki potrzebujemy:

  • około 1 kilograma umytych owoców jarzębiny,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 litr wody,
  • sok z całej cytryny
  • 0,5 kilograma cukru.

Aby usunąć z owoców goryczkę, najlepiej przed rozpoczęciem przygotowywania nalewki zalać je wrzątkiem. Następnie umieszczamy jarzębinę w dużym słoju, zasypujemy cukrem, a potem dodajemy sok z cytryny. Całość zalewamy roztworem wody
i spirytusu. Wszystko należy dokładnie zakręcić i odstawić na
3 tygodnie. Po upływie tego czasu, należy odlać powstały napój,
a owoce zalać takim samym roztworem jak uprzednio i odstawić na kolejne 3 tygodnie w koniecznie w ciemne miejsce. Po tym czasie powstały napój odcedzamy, łączymy oba uzyskane roztwory
i przelewamy je do butelek. Spożyć można ją dopiero po upływie 6 tygodni. Z całą pewnością nalewka z jarzębiny, będzie każdego roku gościła w Waszych domach, ponieważ jej smak jest wyjątkowy.

Właściwości lecznicze – jarzębinówka

Jarzębina zawiera dużą dawkę witaminy C oraz P, a także prowitaminy A. Co więcej, nalewka wykonana z tego owocu jest niezwykle zdrowa, ponieważ:

  • pomaga podczas chorób pęcherzyka żółciowego,
  • odtruwa wątrobę,
  • zapobiega infekcjom dróg oddechowych,
  • ma właściwości przeczyszczające,
  • pomaga podczas nieżytów jelit.

Ponadto nalewka z jarzębiny skutecznie rozgrzewa, dlatego będzie idealnym napojem podczas chłodnych, zimowych dni. Warto zatem poświęcić trochę czasu, by przygotować przepyszną i łatwą do wykonania jarzębinówkę. Owoce można nabyć bez większego problemu, więc nie pozostaje nic innego jak każdego roku cieszyć się jej oryginalnym smakiem.

Jarzębinówka to tylko jeden z alkoholi, który można przyrządzić z jarzębiny. Poniżej znajdziecie wskazówki odnośnie warzenia piwa na bazie nalewki z jarzębiny:

2 komentarze

  1. Mari

    Zima chyba się powolutku kończy, ale przy przyszłorocznej zimie z pewnością wypróbuję tę zachwalaną jarzębinówkę 🙂

    Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany