Kulinarne upodobania Polaków zdecydowanie ewoluowały na przestrzeni ostatnich lat. Po zachwycie nad tradycyjną, ciężką kuchnią domową, a także nad potrawami typu fast food, do łask nad Wisłą powróciła pizza. Kraków nie jest pod tym względem wyjątkiem. Szeroki wybór lokali – od niewielkich knajpek po sieciowe przybytki zdecydowanie zachęca do spróbowania tego wywodzącego się z Włoch przysmaku.

Jaka jest historia pizzy oraz jakie rodzaje potrawy można wyróżnić? Zapraszamy do dalszej lektury…

Historia współczesnej pizzy

mozarella2Powszechnie uważa się, że rodowód pizzy jest włoski, niemniej jest to kwestia dyskusyjna. Na pewno to jednak w tym kraju udoskonalono recepturę placka, tak samego ciasta, jak i poszczególnych składników sosu. To w Neapolu narodził się pomysł, by pizzę smarować właśnie sosem pomidorowym, i to z określonego gatunku tego warzywa. W 1889 roku upieczono pierwszą na świecie współczesną pizzę – klasyczną Margheritę, nazwaną tak na cześć królowej Włoch. Składniki, jakie kucharz dobrał do udekorowania placka miały symbolizować kolory włoskiej flagi, stąd, użyto sosu z pomidorów San Marzano, mozzarelli di bufala sampana oraz listków świeżej bazylii. Bardzo istotna była grubość ciasta – nie mogła ona przekraczać 3 mm – oraz dodatek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Z biegiem lat w poszczególnych regionach Włoch modyfikowano tradycyjną recepturę. Po dziś dzień można znaleźć odzwierciedlenie tego zróżnicowania,  pizzę neapolitańską serwuje się na przykład  w trzech formach. Prócz tradycyjnego przepisu można spotkać się z wariantem Margherita extra, z pomidorami, mozzarellą z Campanii (w postaci okrągłych plastrów), bazylią oraz oliwą z oliwek, a także z recepturą marinara, gdzie ważny jest dodatek czosnku oraz oregano.

Pizza włoska niejedno ma imię

Prócz klasycznej pizzy neapolitańskiej wyróżnić można inne sposoby na podanie tego specjału. Zjemy zatem:

  • pizzę sycylijską – podawaną na grubym cieście i w kwadratowej formie, ze zróżnicowanymi dodatkami ułożonymi na sosie pomidorowym i serze mozzarella;
  • pizzę Lazio – o grubości dochodzącej nawet do 2 cm, pieczoną w elektrycznym piekarniku (choć zdarzają się również warianty z tradycyjnego, opalanego drewnem pieca);
  • pizzę bianca – gdzie zamiast sosu pomidorowego stosuje się beszamel, inny sos na bazie mleka lub bazyliowe pesto;
  • pizzę calzone – przypominającą duży, wypieczony z ciasta drożdżowego pierogów, nadziewaną różnorodnymi składnikami;
  • focaccię – która teoretycznie nie jest pizzą, lecz ma bardzo podobny sposób przygotowania, przy czym kluczowy jest dodatek wysokiej jakości oliwy, soli morskiej, a także rozmarynu;

Amerykański pomysł na włoskie smaki…

Ogromną popularnością na świcie cieszy się pizza amerykańska. Idea przeniesienia tej potrawy na grunt amerykański narodziła się w połowie ubiegłego wieku. Amerykańska wersja różni się znacząco od typowego, neapolitańskiego placka. Jednak ten typ ciasta (nieco grubszego) oraz obfitość dodatków (a także ich różnorodność) zjednują sobie zwolenników również w Polsce. Kraków nie jest pod tym względem wyjątkiem, o czym warto przekonać się poznając dokładniej ofertę Domino’s (sprawdź: pizza kraków Domino’s). Prócz takich wariacji na temat kulinarnego dziedzictwa Italii jak klasyczna Margherita można skosztować także pizzy z dodatkiem klopsików (Italian Meatballs), w wersji Texas BBQ, a nawet z ciastem faszerowanym hot – dogiem.

pizza-bbq

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany