Polska, tradycyjna kuchnia ma swój urok i przypomina smakiem dziecinne lata. Warto jednak poszerzać swoje kulinarne horyzonty, wychodząc poza schabowego z kapustą i ziemniakami – poszukując zupełnie nowych aromatów. Nawet, jeśli nie chcesz eksperymentować z kuchnią z Dalekiego Wschodu, prawdziwa przygoda czeka Cię w Europie.
Wyruszmy więc w podróż po smakach Europy – warto, bo dzięki temu można odkryć coś zupełnie nowego!
Smaki Południa
To one fascynują nas chyba najbardziej. Świat zakochał się w kuchni rodem z nad Sekwany i Loary, ale i Tybru czy Tagu. Mowa oczywiście o kuchniach Francji, Włoch oraz Hiszpanii. W szczególności nasze serce podbiły przepisy rodem z Włoch. Być może dlatego, że wydaje się być najprostszą spośród wszystkich, spośród których możemy wybrać. Ot, makaron i pizza.
Nie jest jednak tak łatwo, jak się wydaje – szczególnie, że wiele dań ze słonecznej Italii dociera do nas już w zamerykanizowanej wersji. Wystarczy spojrzeć na pizzę, często określaną najpopularniejszym daniem świata. Ta na grubym cieście, z serem zamkniętym w rantach niewiele ma wspólnego z pizzą z prawdziwej włoskiej trattorii – cienkiej, podawanej bynajmniej nie z sosami i z niewielką ilością składników. Ale i pasta może zostać podana niewłaściwie. Klasyczny przykład to spaghetti bolognese. To najsłynniejszy włoski makaron, prawda? Błąd! Włoch – nie tylko ten z Bolonii i całego regionu Emilia – Romana wzdrygnie się na myśl o takim połączeniu. Ragu wołowe, a i owszem, jest w Italii serwowane z makaronem, ale nigdy tym do spaghetti! W wersji, która nie profanuje włoskiej pasty, bo z makaronem parpadelle zjesz je np. w restauracji Sketch w Teatrze Wielkim w Warszawie – warto!
Poszukując aromatów francuskich, sięgnąć warto np. po beuf Bourguignon, czyli wołowinę po burgundzku, czy policzki wołowe duszone w czerwonym winie – bo kuchnia z Paryża czy Lyonu to nie tylko croissanty i naleśniki! Eksperymentując dalej zaś, postawić można na owoce morza. Jeśli Hiszpania, to zdecydowanie paella, ale i np. Mare Caldo – potrawka z małż i krewetek z kaszą kuskus i okoniem morskim – w kuchni z południa Półwyspu Iberyjskiego jak na dłoni widać już inspiracje kuchnią Maghrebu!
Na północ lub na wschód
Szukając kulinarnych inspiracji poza Polską, warto wyruszyć nie tylko na południe. Wiele ciekawych przepisów – także tych do wykonania w domu – znajdziemy na wschód od granicy naszego kraju. Czebureki, cepeliny, barszcz ukraiński – to znamy wszyscy i, co najważniejsze – możemy przygotować w domu. Ale może warto poeksperymentować jeszcze bardziej – sięgając choćby po Gravlax prosto z Norwegii? Marynowany (sic!) łosoś z dodatkami zaskoczy aromatem i przekona do ryb nawet tych, którzy na co dzień unikają ich jak ognia.
Zainspirowany? Jeśli tak, bez względu na to, gdzie jesteś – wyrusz na kulinarną przygodę. Wiele spośród klasycznych potraw europejskich przygotujesz w domowym zaciszu, lub – jeśli nie chcesz spędzać czasu w kuchni – zamówisz w restauracji.
Warto otworzyć się na nowe smaki!
Zostaw odpowiedź