Zdrowy tryb życia, a co za tym idzie, optymalna dieta, wcale nie muszą komplikować codziennego funkcjonowania. Proste przepisy na smoothie zdecydowanie mogą poprawić nie tylko funkcjonowanie naszego organizmu, ale i nasze samopoczucie. Ich zalety oraz przykładowe, smakowite przepisy podajemy poniżej. Zapraszamy do lektury!

Koktajle stanowią dla wielu osób odchudzających się podstawę codziennego żywienia. Warto jednak zauważyć, iż mogą one być istotnym elementem jadłospisu również wtedy, gdy naszym celem nie jest utrata wagi. Ich zalety można streścić w następujący sposób:

  • są nieocenionym źródłem witamin oraz minerałów, a ich antyoksydacyjne właściwości korzystnie wpływają na ogólny stan organizmu; * nie zawierają wielu kalorii, a prócz tego można dowolnie regulować ilość błonnika w swoim napoju toteż wspomagają one przemianę materii;
  • dzięki zawartości wspomnianych antyoksydantów usuwają z organizmu szkodliwe toksyny, które gromadzą się w nim każdego dnia;
  • lekkostrawne, mogą być zamiennikiem posiłku dla osób w okresie rekonwalescencji bądź przebywających na oddziałach opieki paliatywnej;
  • wspomagają procesy trawienne, toteż stanowią ważny składnik diety osób cierpiących na takie zaburzenia jak: kolka, refluks, zgaga, zespół jelita drażliwego i inne. Łatwo przyswaja się odżywcze składniki ze smoothie warzywnych czy warzywno – owocowych;
  • nie należy zapominać też o odpowiednim nawodnieniu. Picie smoothie stanowczo minimalizuje ryzyko odwodnienia, które może nastąpić nawet jeżeli spożywamy inne napoje. Do tych odwadniających należą gazowane produkty oraz kawa.

Zwolennicy smoothie zwracają też uwagę na fakt, iż takie koktajle są nie tylko sycące, ale i smaczne. Dodatkowo ich przygotowanie jest banalnie proste.

przepisy na smoothie

Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości blender oraz ulubione warzywa i owoce. Jakie? Podpowiadamy poniżej.

Smoothie pietruszkowo cytrynowe

Należy przygotować – 1 cytrynę, natkę pietruszki, około 150 ml wody mineralnej, 3 kostki lodu, cukier bądź fruktozę do smaku. Całość wrzucamy do blendera i miksujemy przez około 30 sekund.

Smoothie szpinakowe

Zawiera około 100 gram szpinaku, sok z jednej, niedużej cytryny, nieco świeżego bądź suszonego imbiru (ilość wedle preferencji) oraz świeżą miętę (w liściach, tutaj warto dodać naprawdę sporo) i mleko kokosowe bądź migdałowe w ilości 100 ml. Całość miksujemy, a następnie uzupełniamy o kostki lodu. W razie potrzeby można dosłodzić napój miodem, fruktozą lub brązowym cukrem – warto jednak wtedy ponownie go zmiksować.

Smoothie brokułowe

Do przygotowania tego napoju potrzebne są nie tylko brokuły (same kwiaty, około 150 gram), ale także 2 pomarańcze, sok pomarańczowy (4 – 5 łyżek), jedno jabłko oraz jedna, nieduża marchew. Gęstość tego smoothie może być zbyt duża t0też warto zaopatrzyć się w dodatkowe ilości soku oraz lód.

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany