Jesion wyniosły jest drzewem ozdobnym, w Polsce spotykanym niezwykle często – zarówno na terenach nizinnych, wyżynnych jak i górzystych. Prócz Europy gatunek ten występuje take w Azji Mniejszej. Popularność gatunku związana jest głównie z jego imponującym wyglądem. Niektóre egzemplarze osiągają wysokość nawet 40 metrów. Warto jednak zwrócić uwagę na właściwości zdrowotne tego drzewa, a konkretniej – jego kory oraz przygotowywanych na jej bazie ekstraktów i specyfików. O tym, jak korzystnie oddziałują na organizm piszemy poniżej.
Kora jesionu działanie
Lecznicze oraz kosmetyczne działanie wykazują kora jesionu a także jego liście. Z tych ostatnich przyrządza się sok. Zarówno kora, jak i liście zawierają liczne substancje prozdrowotne, takie jak: kumaryny, flawonoidy, sterole roślinne, irydoidy, triterpeny, fenylokwasy, mannitol, glikozydy oraz inne związki mineralne. W korze i preparatach z niej przygotowywanych docenia się głównie funkcję antybakteryjną to jednak nie jej jedyna właściwość. Prócz tego jesion wyniosły posiada działanie:
- antybakteryjne w formie okładów – co więcej, takie kompresy dobrze oddziałują również na rany trudne w gojeniu;
- antygrzybicze zastosowanie – właściwości zdrowotne licznych związków pozwalają redukować ilość wirusów i bakterii;
- właściwości detoksykacyjne – jest w związku z tym stosowana jako element kuracji odchudzających bądź usuwających z organizmu toksyny;
- cechy moczopędne oraz wspomagające walkę zarówno z nadwagą, jak i chorobami natury reumatycznej bądź artretycznej (na ogół związane z nadmiernym odkładaniem się toksyn w organizmie).
Kora młodych drzew jest gładka i jasna, dopiero z biegiem lat ciemnieje i pęka. Jesion łatwo rozpoznać po specyficznych owocach zbierających się w kiście.
Aby wyroby takie jak napary, nalewki czy wcierki były w istocie wartościowe należy zbierać młode gałęzie (najlepiej wczesną wiosną) oraz skrupulatnie je suszyć w zacienionym, chłodnym miejscu.
Tak przygotowana kora jesionu może być bazą dla dalszych działań nawet przez 4 lata. Co istotne jest to również składnik niezwykle wydajny, bowiem na około 400 ml wrzątku wystarczają 2 łyżki proszku by przyrządzić napar o wyraźnie prozdrowotnych właściwościach. Odwar spożywa się rzecz jasna w określonych dawkach i nie należy przekraczać szklanki dziennie.
Zostaw odpowiedź