Grudzień to czas Świąt Bożego Narodzenia, a zaraz po nich szalona Noc Sylwestrowa i rozpoczynający się karnawał, podczas którego będziemy bawić się na całego. Styczeń i luty to czas, kiedy chętnie chodzimy na imprezy karnawałowe, ale z równym zaangażowaniem organizujemy też przyjęcia u siebie w domu.

Popularne domówki to czysta przyjemność dla gości, ponieważ mogą czuć się swobodnie. Gospodarze natomiast starają się przygotować wszystko jak najlepiej, by zapewnić jak najlepszą zabawę zaproszonym osobom. Jednym z najtrudniejszych aspektów organizacji przyjęć w domu jest opracowanie menu.

Menu na domówkę

Przygotowując się do imprezy w domu, często zastanawiamy się, jak skomponować menu. Odpowiedź jest banalnie prosta: jak najprościej. Postarajmy się, by potrawy, które postawimy na stole nie wymagały podgrzewania i dodatkowych zabiegów, ponieważ zamiast cieszyć się obecnością przyjaciół, spędzimy imprezę w kuchni. Świetnym pomysłem są więc różnego rodzaju sałatki (unikajmy tych, które puszczają zbyt dużo soku i po kilku godzinach wyglądają wyjątkowo nieestetycznie) oraz dania smakujące doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki przygotowaniu potraw, które nie tracą smaku po wystudzeniu, zagwarantujemy gościom pyszne jedzenie podczas całej imprezy.

Skrzydełka w roli głównej

Jednym z najlepszych składników potraw pysznych zarówno na ciepło, jak i na zimo, jest kurczak. Podczas imprezy karnawałowej doskonale sprawdzą się skrzydełka, które są łatwe w przygotowaniu i są świetną przekąską podczas domówek. Ich ogromną zaletą jest nie tylko to, że doskonale smakują bez względu na temperaturę, ale również to, że ich zjedzenie nie wymaga zachodu. Do zjedzenia skrzydełek nie potrzebujemy bowiem siedzieć przy stole i używać noża i widelca. Z powodzeniem możemy chrupać je jak chipsy, np. chodząc i rozmawiając z innymi uczestnikami imprezy. Dodatkowym atutem tej części kurczaka są nieograniczone możliwości doprawienia dania. Wszystko zależy od tego, jakimi przyprawami posypiemy skrzydełka. Przepis na ulubione dania z kurczaka bez problemu znajdziemy w sieci (sprawdź, np. http://zagrodowy.pl/chrupiace-skrzydelka-w-sosie-bbq-z-miodem-i-chili/). Możemy również doprawić skrzydełka solą i pieprzem oraz przygotować kilka rodzajów sosów lub dressingów, dzięki czemu sprostamy oczekiwaniom wszystkich gości.

Przepyszne skrzydełka – przepis

W Internecie znajdziemy setki przepisów na skrzydełka, dlatego wybór najbardziej odpowiedniego będzie trudny. Na domowe imprezy polecamy jednak mięso w wersji chrupiącej, które idealnie sprawdzi się w roli przekąski i z powodzeniem zastąpi, np. chipsy. Kupując skrzydełka, wybierzmy te pochodzące od sprawdzonego producenta. Będziemy mieć wówczas pewność, że kupione mięso jest dobrej jakości. Zadbajmy też o to, by wybrać nieco większe skrzydełko, na których znajdziemy kawałki mięsa, a nie tylko skórę. Nasi goście na pewno docenią nasze starania.

Skrzydełka prosto z Indii

Jeśli chcemy zaskoczyć naszych bliskich lub przygotowujemy imprezę tematyczną, np. w stylu Bollywood, przygotujmy egzotyczne skrzydełka. Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy wymieszać ze sobą następujące przyprawy (ok. pół łyżeczki każdej z nich): mielone ziarna kolendry, czarny pieprz, cynamon, kmin rzymski, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, goździki, papryka słodka, chilli, kurkuma, liść laurowy. Wszystkie przyprawy prażymy na patelni, a następnie przesypujemy do miski, do której dodajemy dwa lub trzy wyciśnięte ząbki czosnku oraz pokrojoną w drobną kostkę i zrumienioną cebulką. Do całości wlewamy duży jogurt naturalny i doprawiamy łyżką musztardy oraz odrobiną soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gdy marynata jest już gotowa, wkładamy do niej umyte wcześniej skrzydełka i mieszamy tak, by mięso było zupełnie schowane w przygotowanym płynie. Naczynie przykrywamy folią i chowamy na noc do lodówki. Następnego dnia pieczemy skrzydełka w piekarniku i podajemy z pieczonymi ćwiartkami ziemniaczków, ryżowymi kuleczkami lub z sosem mango.

Skrzydełka są jednym z najlepszych produktów na imprezę. Po pierwsze są niedrogie, dlatego podając je nawet na dużej domówce, nie zrujnujemy swojego budżetu. Po drugie możemy przyrządzić je na wiele sposobów. Będą pyszne zarówno w tradycyjnej marynacie, jak i w panierce z płatków kukurydzianych. Możemy również poeksperymentować i przygotować skrzydełka z różnych stron świata, m.in. według hinduskiej lub amerykańskiej receptury. Dobrym pomysłem jest także upieczenie lub usmażenie skrzydełek bez użycia wyrazistych przypraw. W tym przypadku smaku daniu dodadzą niebanalne sosy i dipy.

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany