O tym, że miód jest naturalnym, zdrowym produktem wspomagającym terapię w wielu schorzeniach nie trzeba nikogo przekonywać. Warto jednak zapoznać się z dalszą specyfikacją – poszczególne rodzaje miodów mogą bowiem być środkami leczącymi odmienne dolegliwości, pielęgnującymi urodę czy stosowanymi w ramach profilaktyki.

Wyróżniamy m.in. następujące rodzaje miodów w zależności od tego, z jakich roślin pszczoły zbierały surowce (czyli pyłki kwiatowe, spadź bądź nektar):

  • miód spadziowy – jest wytwarzany z drzew i roślin oraz z substancji, które wydzielają mszyce i czerwce. Można wyróżnić na rynku miody spadziowe liściaste oraz iglaste. Oba rodzaje mają odmienny smak, zapach i barwę, łączy je jednak duża gęstość oraz wysoka zawartość minerałów (zwłaszcza żelaza, magnezu, potasu, fosforu czy wapnia). Miody spadziowe wykazują właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, wykrztuśne. Ich stosowanie pozwala stymulować pracę układu trawiennego oraz odpornościowego, ale też redukować zagrożenie związane z chorobami serca i układu nerwowego;
  • miód akacjowy – posiada właściwości wspomagające terapię we wrzodach żołądka i dwunastnicy, w zapaleniu błony śluzowej oraz redukujące stany kurczowe w jelitach. Poleca się go w nadkwasocie i innych zaburzeniach układu pokarmowego. Miód akacjowy może być pomocny także w stanach wzmożonego napięcia nerwowego, przy wyczerpaniu. Posiada wysoką zawartość fruktozy i jako jeden z nielicznych może być spożywany również przez niektóre osoby cierpiące na cukrzycę;
  • miód lipowy – to produkt o delikatnym zapachu i jasnym kolorze, w nutach smakowych można wyróżnić lekką goryczkę. Działanie miodu jest antybakteryjne, ale też przeciwskurczowe (stąd zaleca się go przy intensywnych bólach menstruacyjnych), wykrztuśne i przeciwgorączkowe, napotne i uspokajające. Jest zalecany także przy chorobach dróg moczowych z racji silnego działania antybiotycznego;
  • miód wielokwiatowy – tworzony na bazie nektarów wielu roślin miododajnych z sadów, łąk, lasów czy pól. Jego smak jest łagodny, a zapach delikatny. Miód z roślin zbieranych wiosną ma jasny kolor, a letnich – nieco ciemniejszą barwę i intensywniejszy smak. Wielokwiatowy miód może być z powodzeniem stosowany w profilaktyce chorób serca, a także w schorzeniach wątroby czy pęcherzyka żółciowego. Co ciekawe, wspiera również terapię alergii (w przypadku uczulenia na pyłki) i wzmacnia odporność – stąd jest polecany w okresie wzmożonych zachorowań na infekcje dróg oddechowych;
  • miód rzepakowy to mniej popularna odmiana. Szybko się krystalizuje, dobrze rozpuszcza się w wodzie i zaleca się spożywanie produktów na jego bazie w schorzeniach układu pokarmowego (jakrodzaje miodow wrzody żołądka, dwunastnicy, zapalenie wątroby, zapalenie trzustki czy nerek). Miód rzepakowy można stosować zewnętrznie także w celu przyspieszenia procesu gojenia się ran;

 

  • miód z kwiatu mniszka lekarskiego – polecany przy niedokrwistości, niedoborach żelaza, schorzeniach reumatycznych. Posiada łagodny smak, ale krystalizuje się nierównomiernie;
  • miód gryczany – posiada charakterystyczną ciemną barwę, ostry smak i silny zapach. Cechuje go wysoka zawartość rutyny – stąd zaleca się spożywanie produktów na jego bazie przy miażdżycy, chorobie wieńcowej, nadciśnieniu. Dodatkowo miód przyspiesza gojenie się trudnych ran i owrzodzeń, a nawet sprzyja odbudowie tkanki kostnej. Jak każdy miód korzystnie oddziałuje on na układ odpornościowy oraz pokarmowy, wyróżnia go jednak także terapeutyczne działanie w chorobach wzroku (m.in. przy jaskrze).

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany