Tajskie jedzenie to jedna z najbardziej oryginalnych i aromatycznych kuchni świata. Mieści się w czołówce najlepszych kuchni orientalnych, zyskując coraz większą popularność. Jeśli i ty chcesz zasmakować dań prosto z Tajlandii, poznaj typowe dla tego regionu jedzenie.

Chociaż kuchnia tajska podlega wpływom kuchni chińskiej i indyjskiej, udało się jej stworzyć bazę dla własnych dań. Typowe dla niej jest wykorzystanie naturalnych ziół i przypraw, dzięki którym jedzenie nabiera osobliwego charakteru i specyficznego aromatu.

Zasada 5 smaków

Kucharze wywodzący się z Tajlandii, przygotowując jedzenie, kierują się zasadą 5 smaków, na podstawie której powstaje niemal każdy posiłek z tego regionu. Przyrządzane danie powinno skrywać w sobie ostrość i słodycz, gorycz i kwaśność oraz słoność.

Najważniejsze dania kuchni tajskiej

Jedzenie tajskie to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Warto więc poznać choćby najważniejsze dania tamtejszej kuchni, by od nich rozpocząć swoją kulinarną przygodę z Tajlandią.

  • Bami

Bami to makaron jajeczny z mięsem i warzywami. Chociaż jest to danie typowo indyjskie, na stałe wpisało się w menu Tajów. Jego zaletą jest nie tylko bogactwo aromatu zawdzięczanego naturalnym przyprawom, ale również dość szybkie przygotowanie.

  • Ho Mok Talay

Ho Mok Talay to zapiekanka z owoców morza, tj. krewetek i kalmarów z delikatną nutą trawy cytrynowej. Podawana w łupinie orzecha kokosowego, nie tylko smakuje, ale i wygląda wybornie.

  • Tom Kha Gai

Tom Kha Gai jest tajską zupą kokosową z kurczakiem. Wyróżnia ją ostro-kwaśny smak, który został zrównoważony słodyczą cukru i mleka kokosowego. Jej atutem jest możliwość szybkiego przygotowania.

  • Pad Thai

Pad Thai urzeka idealnym połączeniem kwaśnego, słodkiego i pikantnego smaku. Jest to smażony makaron ryżowy z tofu, krewetkami (lub kurczakiem), którego smak wzbogaca sos rybny i ostrygowy, kilka kropli limonki, kiełki fasoli mung, orzeszki i szczypiorek.

  • Yam Som O

W kuchni tajskiej Yam to sałatki stanowiące ważny element kulinarny tego regionu. Yam Som O to tajska sałatka z dodatkiem pomelo. Słodka, ale z ostrym akcentem papryczki chilli. Dodatek szczypiorku, świeżej kolendry i chrupiących orzeszków ziemnych sprawia, że jest to jedzenie orzeźwiające i sycące.

  • Phad Phag Ruam Mit

Phad Phag Ruam Mit to tajemnicza i skomplikowana nazwa, pod którą kryją się warzywa smażone po tajsku. Do przepisu można wykorzystać dowolne warzywa, np. kapustę pekińską, małe kolby kukurydzy, brokuły, kalafior, marchewkę, groszek. To jedzenie jest idealnym dodatkiem do dań głównych, aczkolwiek w większej porcji świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja.

Poznaj wyjątkowy smak kuchni tajskiej

Chcesz skosztować oryginalnych dań wywodzących się z tajskiej tradycji? Kulinarną podróż możesz odbyć, zamawiając jedzenie online. Tylko kilka kliknięć wystarczy, by za pośrednictwem serwisu gastronomicznego złożyć zamówienie w wybranej tajskiej restauracji w twojej okolicy. Dzięki temu poznasz wyjątkowy smak kuchni tajskiej i we własnym domu poczujesz klimat Tajlandii.

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany