Kuchnia orientalna cieszy się popularnością na całym świecie. Niektóre z potraw, które są dostępne zarówno w restauracjach, jak i barach sieciowych (także w Polsce). Należy do nich niezwykle popularny butter chicken wywodzący się z rejonów Pendżabu. Co fascynującego poza egzotycznym pochodzeniem jest w tym daniu oraz jak przygotować je w domowym zaciszu?

Jak wiadomo charakterystyczne dla kuchni indyjskiej pozostaje wykorzystanie różnorodnych przypraw. Orientalne mieszanki pozwalają uzyskać niepowtarzalne smaki i aromaty. Nie inaczej jest w przypadku butter chicken. Co ciekawe, potrawa ta wcale nie ma wielowiekowych korzeni, lecz została wymyślona w latach 50 w restauracji w Delhi. O jej powstaniu zadecydował przypadek – szczęśliwie dla dzisiejszych wielbicieli dania połączenie kurczaka (a konkretniej jego resztek) w pomidorowym sosie ze śmietaną oraz znaczną ilością masła okazało się strzałem w dziesiątkę. Niezwykle istotnym faktem było to, iż kurczak był uprzednio marynowany w mieszance przypraw, śmietanki oraz jogurtu. Skład przypraw garam masala nie zmienił się po dziś dzień. Jak przygotować butter chicken i z czym podawać – opisane jest poniżej.

W skład masali wchodzą takie przyprawy jak: czosnek, imbir, pieprz, kolendra, kardamon, goździki, kumin, chili, cynamon, kurkuma. Poza świeżym czosnkiem i imbirem należy przygotować także około 400 g piersi z kurczaka, kubeczek jogurtu naturalnego (150 ml), śmietankę 18 lub 30 proc.(200 ml), oliwę z oliwek (1 łyżkę), masło (2 łyżki), sól (ok.10 g), pomidory w puszce lub passatę (400 g), orzeszki ziemne lub orzechy nerkowca (około 50 g),

Pierwszym krokiem jest stworzenie marynaty z oliwy, mieszanki przypraw, startego świeżego czosnku oraz imbiru a także jogurtu. Pokrojonego w kostkę kurczaka dokładnie obtaczamy w składnikach i odkładamy na około 3 – 5 godzin (bądź na całą noc) do lodówki. Gdy mięso się zamarynuje na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy goździki, cynamon i kardamon i smażymy je przez kilka minut. Następnie dodajemy pomidory oraz kolejną porcję świeżego imbiru i czosnku, ewentualnie papryczkę chili (drobno pokrojoną). Przekładamy gotowe pomidorowe puree do miski, a na patelnię wrzucamy zamarynowane mięso i smażymy na złoty kolor. Sos ponownie wlewamy na patelnię i dusimy wszystko jeszcze przez chwilę z dodatkiem zmielonych uprzednio orzechów.

Ważny jest sposób przygotowania kurczaka – po zamarynowaniu w restauracjach piecze się go w piecu tandoor, jednak w domowych warunkach można skorzystać ze zwykłego piekarnika czy grilla bądź usmażyć danie na patelni. Bardzo ważne są także dodatki. My proponujemy sos curry oraz ryż. Całość można udekorować świeżą kolendrą. Oczywiście sposobów przygotowania potrawy jest o wiele więcej – warto pokusić się o eksperymenty.

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany